Przebudowa domu w Rozdrojovicach, Czechy

Dom położony jest we wsi Rozdrojovice, ok. 2 km od Brna. Koncepcja przebudowy opierała się na trzech kluczowych etapach, które określiły nową organizację domu i jego funkcjonowanie:

1) Nieoryginalne dobudowy na podwórzu zostały usunięte na rzecz rozszerzenia ogrodu, co stworzyło bezpośredni kontakt z nim od głównych pomieszczeń skrzydłami. Oryginalna stodoła i ustęp również rozebrano.
2) W drugim etapie nastąpiło czyszczenia skrzydła z wszystkich dobudowanych ścianek działowych. Przestrzeń ta została częściowo otwarta na dachu i stworzono tam przestronny salon z jadalnią. Pomieszczenie to jest także jedynym skierowanym na południe i z bezpośrednim dostępem do ogrodu. W salonie znajdują się wbudowane w ścianę szczytową schody na strych.
3) Trzecią ważną decyzją okazało się usunięcie płaszczyzny dachu do ogrodu. Zamiast tego jest nowa podłoga z dwóch sypialni, pokoju dziecięcego, łazienki i garderoby. Pokoje te są dostępne przez wykwintną galerii z hojnym przeszklenia w ogrodzie. To oszklenie następuje szklanych przegród w pokojach i łazienkach dzieci. Konsola z galerii w tym samym czasie w stoczni tworzy weranda wzdłuż całej długości domu.
Ta podstawowa struktura jest następnie dalsze modyfikacje, takie jak budowy garażu i pomieszczenie dla domowych w części ekonomicznej i izolowanych pomieszczeniach roboczych nad nimi.

Architekci:   Martin Daněk ,  Martin Doležel / Archanti architekci

Inwestor: Radovan Pokorný & Adela Pokorná

Firma budowlana: Jaroslav Galba

Zdjęcia przed / po:

Brak możliwości komentowania