Nowa budowla Technologický dvůr w Czeskich Budziejowicach

Technologický dvůr w Czeskich Budziejowicach – magazyn i salon wystawowy 

Architektom z boq architecti  zależało na projekcie, który różni się od innych. To było ich podstawowym celem, który wpisywał się również w wymagania klienta. Jak połączyć obszar magazynowy z powierzchnią, która będzie dostępna dla publiczności? Jak poradzić sobie z wymogiem umieszczenia trzech oddzielnych obiektów na niezbyt dużej powierzchni tak, aby utrzymać funkcjonalny transport?

Technologický Dvůr jest nowym budynkiem, który łączy w sobie hale magazynowe z salonem wystawowym. Jest to miejsce, gdzie producenci technologii mogą spotykać się z klientami i omówić wszystko. Architekci postawili na nowe rozwiązania. Największy nacisk położono na stworzenie przestrzeni publicznejMała sadzawka wodna, alejka z drzewami, ławki, nowoczesna rzeźba — są to elementy, których nie często można się spodziewać przy powierzchni magazynowej. To właśnie one sprawiają, że obszar jest otwarty dla publiczności.

Część administracyjna jest wyposażona w przeszklone ścianki działowe oraz otwartą przestrzeń na dwóch piętrach. Część magazynowa jest zaprojektowana zgodnie z potrzebami każdej hali, towary są ładowane z tylnej części drogi serwisowej.

Architekci: BoQ architecti – Inż. Arch.. Jana Stachová, Inż. Arch. Miroslav Stach

Inwestor:  Technologický Dvůr sro

Firmy budowlane:  Strabag s.r.o.     i     Strob & spol sro

Brak możliwości komentowania